Ekspedicija "Deepsea Under the Pole by Rolex"

9 minuta čitanja

Pionirska ekspedicija "Deepsea Under the Pole by Rolex" iz 2010. godine za cilj je imala istraživanje podvodne dimenzije Arktika. Tokom kombinacije skijaškog trekinga i ronjenja, u vjerovatno najtežim klimatskim uslovima na planeti, osam članova ekspedicije uspješno je sprovelo niz naučnih eksperimenata. Sigurno se pitate koji su ih časovnici pratili tokom zahtjevnog poduhvata. U pitanju je pet Rolex Oyster Perpetual Deepsea modela.

Vodootporan do dubina od 3.900 metara ili 12.800 stopa, Deepsea je najrobustniji časovnik koji je Rolex ikad plasirao na tržište. Do danas, Deepsea ima širinu od 44 milimetra, što je čini izvanrednom referencom u okviru ponude Rolex modela.

Ekspedicija Deepsea Under the Pole by Rolex

"Deepsea Under the Pole by Rolex" je pionirska ekspedicija iz 2010. godine, koja je imala za cilj širenje svijesti i informacija o podvodnoj strani Arktika

Ekspedicija je odvela Ghislain Bardout-a i njegov tim na Sjeverni pol - zatim ih spustila kroz metar leda u zaleđenu vodu i ispod polarne ledene kape. A sve je počelo kao sanjarenje 15-godišnjeg francuskog školarca. Vođen radoznalošću, on je tražio podvodne fotografije Sjevernog pola ali ih nije bilo, budući da niko nikada nije zaronio ispod sante da bi ih snimio. Petnaest godina kasnije, razumio je i zašto.

Ekspedicija Deepsea Under the Pole by Rolex

Nakon svakog ronjenja, potrebni su sati da se očisti led sa regulatora, kamera i drugih podvodnih uređaja, pa čak i više da se popravi oštećena oprema. "Jedini ronilački instrumenti koji su konstantno radili tokom ekspedicije", ističu istraživači, "jesu Rolex časovnici, linije Oyster Perpetual Deepsea"

Bilo je potrebno gotovo tri godine neumornog planiranja, prikupljanja sredstava, istraživanja, logističke pripreme i fizičkog i mentalnog treninga samo da bi ekspedicija bila spremna za početak.

Takav monumentalni poduhvat obilježio je Bardout, koji je sebi dozvolio trenutak ushićenja nakon što je osmočlani tim 26. marta 2010. godine iskrcan u blizini Pola.

"Stojeći tamo i gledajući kako avion polijeće, osjećao sam kao da je ekspedicija broj jedan upravo završena “, prisjeća se danas. "Sam dolazak na tu lokaciju bilo je veliko dostignuće."

Uslijedio je dvomjesečni skijaški put u dužini od 800 kilometara (497 milja) do ostrva Ellesmere na pokretnoj polarnoj santi, s čestim zaustavljanjima i ronjenjem ispod površine. Svrha ovih ronjenja bila je dokumentacija i pravljenje do tada neviđenih podvodnih fotografija nestajuće polarne ledene kape, zajedno sa stotinama naučnih posmatranja u vezi sa ljudskom fiziologijom i globalnim klimatskim promjenama. Ipak, nakon što je stigao na sjevernu lokaciju 89°19', Bardout je shvatio da će najveći i najdirektniji izazov zapravo biti prilagođavanje nemilosrdnim uslovima polarnog okruženja.

Ekspedicija Deepsea Under the Pole by Rolex

Vodootporan na dubinama od 3.900 metara ili 12.800 stopa, Deepsea je najrobustniji časovnik koji je Rolex ikada predstavio na komercijalnoj sceni

Situaciju je složenijom dodatno činila činjenica da je oprema počela da se kvari gotovo trenutno jer je velika hladnoća uzrokovala pucanje metala i plastike, kao i kvarove mehanizama. Oprema testirana na ledenoj površini mora severne Finske na Severnom polu se pretvorila u krhko staklo.

Nakon svakog ronjenja, bili su potrebi sati da se očisti led s regulatora, kamera i drugih elemenata podvodne opreme, pa čak i duže da se popravi oštećena oprema.

"Jedini ronilački instrumenti koji su konstantno radili", ističu članovi ekspedicije, "bili su Rolex časovnici - modeli Oyster Perpetual Deepsea".

Ekspedicija Deepsea Under the Pole by Rolex

Ni nevjerovatno izazovni uslovi nijesu uspjeli da savladaju Rolex Deepsea modele

"Danas imamo priliku da vidimo fotografije otvorenih voda na Sjevernom polu u rano proljeće, kao i prizor polarnih medvjeda koji plivaju na velikim udaljenostima, a to ne bi trebalo da bude normalno stanje. Glečeri se tope pred našim očima i ne oporavljaju se", dodaje Ghislain Bardout.

Ekspedicija Deepsea Under the Pole by Rolex

Grupa od pet Rolex Deepsea časovnika savršeno je funkcionisala usprkos ekstremnim uslovima, omogućavajući timu da prati kritično vrijeme ronjenja

"Ambijent ispod morskog leda gotovo je u potpunosti nepoznat", kaže Bardout, objašnjavajući svoju strast prema zaleđenom području Arktika. „Relativno malo slika postoji u javnosti i većina ih je snimljena na istom mjestu, unutar lako dostupnog prostora i bliske udaljenosti od logističkih vazduhoplovnih baza. Ali led je na Arktiku različit i podvodni ambijent veoma varira od mjesta do mjesta. Naša je uloga da pokažemo svu ljepotu svijeta koji nestaje."

Rolex nastavlja da podržava hrabre i odvažne poduhvate u ime nauke i očuvanja naše planete, pomažući da ona bude - vječna.


Rolex

Ref:


Pošaljite zahtev

Ekspedicija "Deepsea Under the Pole by Rolex"Nastavite da čitate:


Dec 22, 2022

Nebo je granica

Oyster Perpetual Air-King slavi aeronautičko nasljeđe izvorne Oyster kolekcije. Model predstavlja omaž svim avanturistima koji ne poznaju granice i koji su se usudili da svojim revolucionarnim dostignućima postave osnovu za nove ideale.

Dec 21, 2022

Mjerač vremena kosmopolitskog duha

Oyster Perpetual GMT-Master II dizajniran je da istovremeno prikazuje vrijeme u dvije različite vremenske zone. Njegova pouzdanost i funkcionalnost čine ga idealnim časovnikom za vaša putovanja širom svijeta.

@petitegeneve_portomontenegro

Pratite nas

Istražite svijet luksuznih časovnika i budite u toku dešavanja putem našeg Instagram profila.

Pogledajte profil


Suština Oyster modela

Časovnici iz Oyster Perpetual porodice simbol su univerzalnog i klasičnog stila, pružajući osnovne Day To Day funkcije – sate, minute i sekunde.

Pročitajte više
Šta ste propustili: