Rolex manufaktura - Bjen

7 minuta čitanja

Budući da smo u prethodnom tekstu posvetili pažnju prestižnim Rolex objektima, sa osvrtom na predstavljanje četiri ekskluzivna kompleksa, vrijeme je da poseban prostor odvojimo za svaki segment jedinstvenog Rolex svijeta. Ovom prilikom upoznavanje sa ekskluzivnim Rolex centrima započećemo detaljnim predstavljanjem kompleksa koji sa pravom zovemo i mjestom rađanja Rolex časovnika. Upoznajte futuristički objekat u švajcarskom mjestu Bjen.

U pitanju je lokacija koja obuhvata sve aktivnosti u vezi sa procesom izrade i sastavljanja prvoklasnih Rolex mehanizama. Upravo tu, u Rolex manufakturi nastaju kalibri oznake Superlative Chronometer - dizajnirani, izrađeni i testirani po najvišim standardima savremenog časovničarstva.

Svaki časovnik sa znakom krune stvoren je kao plod ljudske izvrsnosti i najsavremenijih tehnologija izrade, nizom procesa koji su u apsolutnoj harmoniji

Za početak, dozvolite nam da riječima približimo ambijent i izvrsnost izrade iza zidova modernog objekta u Bjenu.

Naime, svaki kalibar manufakture Rolex nosi ime, nasljeđe i vrijednosti časovnika sa znakom krune – kao ispunjenje očekivanja o besprekornim performansama, izdržljivosti, pouzdanosti i funkcionalnosti.

Prije nego što novi kalibar uđe u proizvodnju on je sveobuhvatno testiran nizom najzahtjevnijih provjera, koje daju odgovor na pitanje da li je pomenuti mehanizam u stanju da ispuni najviša očekivanja.

Ugledni kalibar 4130, koji pokreće prestižni model Oyster Perpetual Cosmograph Daytona takođe se sastavlja u okviru ateljea u Bjenu

Danas, Rolex mehanizmi predvode novu generaciju finog časovničarstva, nastavljajući da promovišu status lidera potvrđen nizom impresivnih karakteristika poput redizajniranih sklopova, unaprijeđene efikasnosti i dostupne autonomije.

Najviši stepen koncentracije, posvećenost i spretnost samo su neke od potrebnih vještina kojima raspolažu svi Rolex časovničari

Svečano otvoren 2012. godine, najsavremeniji objekat u Bjenu je potvrda vizionarskog projekta izgradnje, jednog od najvećih na teritoriji Švajcarske.

Impresivni kompleks zauzima 92,000 kvadratnih metara, što je prostor koji možemo uporediti sa površinom 13 fudbalskih terena.

To je ujedno i mjesto u okviru kojeg se obavljaju svi mašinski i procesi stavljanja žigova, toplotne i površinske obrade, održavanja, kao i laboratorijske i finalne radnje sklapanja koje su potrebne za stvaranje besprekorno harmonične cjeline.

Velelepno dizajniran objekat sastoji se od sedam spratova, uključujući i tri podzemna nivoa. Prostor na nižim spratovima u znaku je mašina zapanjujuće veličine i mase, koje su u stanju da isporuče komponente sa preciznošću hiljaditog dijela milimetra, zahvaljujući upotrebi više od 100 najnaprednijih alata. Prilikom izgradnje, trebalo je tri godine za kreiranje i prilagođavanje najsavremenijih i nerijetko specijalno osmišljenih mašina, robota i časovničarskih klupa koji će osigurati neuporedivu efikasnost i kvalitet proizvodnje.

Racionalizacija proizvodnje koju nudi elitni objekat i sklad različitih operacija unapređuje protok ljudi i proizvoda, zahvaljujući složenom sistemu za skladištenje od 46.000 automatizovanih odjeljaka koji je sposoban da brzo i tačno isporuči bilo koju Rolex komponentu posredstvom mreže od 22 stanice i više od 1.200 metara (!) šina intuitivno raspoređenih po cjelokupnom kompleksu. Takođe, u svakom trenutku četrnaest naprednih robota pomaže u isporuci paketa unutar sistema za skladištenje, radeći kroz četiri kule koje su visoke preko 24 metra (približno 8 spratova).

Izvori prirodnog svjetla i prijatni uslovi za rad definišu efikasnost i ambijent u radionicama savremenog Bjen kompleksa

Lako je uvidjeti da se složena proizvodnja rafiniranih mehaničkih djelova ne može obaviti na drugi način, već besprekorno organizovanim sistemom. Dalje poboljšanje radnog okruženja omogućio je splet svjetlosnih elemenata širine sedam metara koji donose snopove svježeg švajcarskog sunca na niže djelove zgrade, stvarajući prijatan ambijent i ispunjavajući prostor prirodnim svjetlom. U Bjenu svakodnevno radi više od 2.000 zaposlenih, uključujući i kuvare koji upravljaju restoranom kapaciteta 450 gostiju.

Originalno dizajnirani izvori svjetlosti donose prirodno osvjetljenje i na niže djelove modernog Rolex Bjen objekta

Samim činom otvaranja 2012. godine, futuristički oblikovan kompleks u Bjenu doprinio je stvaranju utiska svojevrsnog svemirskog broda. Energetski efikasan i ekološki posvećen, sa podzemnim tunelom koji povezuje upravni i administrativni deo, kompleks predstavlja harmoničnu arhitektonsku cjelinu. Završetkom proizvodnog sistema sa četiri moderna objekta, Rolex je dodatno unaprijedio tradicionalnu švajcarsku industriju, ispisavši novo poglavlje u istoriji časovničarstva.


Rolex

Časovnici kompanije Rolex se izrađuju od najfinijih materijala i sklapaju uz izuzetnu pažnju poklonjenu detaljima.

Istražite

Pošaljite zahtev

Rolex manufaktura - BjenNastavite da čitate:


Dec 22, 2022

Nebo je granica

Oyster Perpetual Air-King slavi aeronautičko nasljeđe izvorne Oyster kolekcije. Model predstavlja omaž svim avanturistima koji ne poznaju granice i koji su se usudili da svojim revolucionarnim dostignućima postave osnovu za nove ideale.

Dec 21, 2022

Mjerač vremena kosmopolitskog duha

Oyster Perpetual GMT-Master II dizajniran je da istovremeno prikazuje vrijeme u dvije različite vremenske zone. Njegova pouzdanost i funkcionalnost čine ga idealnim časovnikom za vaša putovanja širom svijeta.

@petitegeneve_portomontenegro

Pratite nas

Istražite svijet luksuznih časovnika i budite u toku dešavanja putem našeg Instagram profila.

Pogledajte profil


Suština Oyster modela

Časovnici iz Oyster Perpetual porodice simbol su univerzalnog i klasičnog stila, pružajući osnovne Day To Day funkcije – sate, minute i sekunde.

Pročitajte više