Rolex manufaktura - Chêne-Bourg

10 minuta čitanja

U prethodna dva teksta, već smo odškrinuli vrata magičnog svijeta Rolex manufakture. Pažnju smo najprije posvetili predstavljanju četiri atraktivne lokacije na kojima se nalaze značajni Rolex centri, lokaciji na kojoj nastaju prvoklasni Rolex mehanizmi. Ovom prilikom, vodimo Vas u Chêne-Bourg - epicentar nastajanja brojčanika i atelje u okviru kojeg se na ekskluzivne Rolex časovnike postavlja dragocjeno kamenje najvišeg kvaliteta.

Savremeni Chêne-Bourg objekat kompanije Rolex epicentar je obavljanja razvojnih i proizvodnih procesa vezanih za izradu brojčanika i postavljanje dragog kamenja

Brojčanik se nerijetko opisuje kao lice časovnika. Upravo zbog toga, danas ćemo pažnju posvetiti mjestu na kojem se brojčanici proizvode, nakon čega ćemo poseban prostor odvojiti za poseban članak o predivnom svijetu brojčanika sa znakom krune. Ipak, već sada sa sigurnošću možemo reći: brojčanik je jednako nježna, delikatna komponenta, kao i svaka druga u okviru Rolex časovnika, jer svi Rolex modeli zahtijevaju besprekornu preciznost u načinu izrade, upravljanju i sastavljanju svakog dijela.

Dimenzije, boje i teksture Rolex Sky-Dweller brojčanika prikazuju brojne proizvodne tehnike i principe dizajna koji se koriste u jedinstvenom pogonu Chêne-Bourg

Brojčanik, možda više nego bilo koji dio časovnika, mnogo je više od jednostavnog zbira atraktivnih elemenata. Dok gledate svoje Rolex časovnike nebrojeno puta u toku dana, Vi preuzimate osnovne informacije koje su Vam potrebne - nekada je to tačno vrijeme, datum, dan u nedjelji ili neki drugi podatak. Sve te ilustracije stvaraju harmoniju finih detalja, ponosno izloženih i prepoznatljivih već na prvi pogled.

U okviru Chêne-Bourg objekta, obavlja se složeni proces izrade svakog, pa i najsitnijeg detalja u okviru brojčanika. To podrazumijeva sljedeće procese: utiskivanje, rezanje, galvanizovanje, tretman PVD procesom, graviranje guillochage tehnikom, emajliranje i postavljanje dragog kamenja.

Takođe, okviri na brojčaniku i aplikacije moraju biti utisnuti i brušeni u sklopu priprema za površinske tretmane i dekoraciju. Poliranje visokim sjajem, suptilno poliranje efektom sunčevih zraka, tehnike obrade u zakošenom maniru i drugi visoki rafinirani procesi koriste se na minijaturnim komponentama u cilju postizanja zanosnog oblika i teksture. Boje se dobijaju galvanizacijom, PVD tretmanom ili, naravno, nijansom osnovnog materijala - što je slučaj sa zlatnim aplikacijama i dragocjenim draguljima.

Najsavremenije mašine besprekorno su podešene, programirane, održavane i funkcionišu pod konstantnim nadzorom, kako bi najviši proizvodni standardi i kvalitet izrade bili održani. Kontrola kvaliteta ključna je komponenta u svakoj fazi, od provjere dimenzija do estetskog utiska, čineći umjetnost svakog Rolex brojčanika kombinacijom zanatske i industrijske proizvodnje, skladno spajajući tradiciju i moderne tehnike.

Prvoklasni brojčanici su imali neprocjenjivu ulogu u stvaranju imidža koji promovišu Rolex časovnici. Dio reputacije takođe čine savršeno odmjerene proporcije, koje kompletiraju autentičan stil i dizajn. Ništa manje značajna nije ni boja Rolex brojčanika. Prije nego što brojčanik formira svoju konačnu boju formira se ravnomjerna, homogena mat površina.

Rolex časovnici dekorisani dragim kamenjem stoje na čelu finog nakita, služeći kao referentna tačka izvrsnosti i kvaliteta. Ovdje, u Rolex objektu u Chêne-Bourg-u, ekskluzivni Rolex časovnici dekorišu se ručno

Fino pjeskiran i uronjen u galvansku kupku za zaštitni sloj zlata i nikla, brojčanik je konačno spreman za jednu od tri osnovne tehnike nanošenja boje putem lakiranja, galvanizovanja ili PVD tretmana.

Mat boje, kao što su crna i bijela, ali i plavi i zeleni tonovi su pažljivo lakirani čime je postignut vanvremenski efekat; metalik boje u nijansama srebra, zlata i rodijuma – dobijaju se u kontaktu sa kupkama elektrolita. Sa druge strane, PVD tretman može pružiti gotovo beskrajnu paletu boja premazivanjem brojčanika tankim slojevima materijala - uglavnom oksida i metala - debljine manje od jednog mikrona.

Svaki Rolex brojčanik, uključujući i Ice Blue verziju platinastog Cosmograph Daytona modela služi kao opipljiv dokaz ogromnog napora i neuporedive stručnosti koja je uložena u proizvodnju Rolex brojčanika

Oznake na brojčaniku su ilustrovane u štampanom obliku, poput čuvenog natpisa "Superlative Chronometer Official Certificated", a većina svih ostalih detalja nanosi se procesom tampon štampe, tek nakon bojenja brojčanika. Ova metoda može, u dva prolaza, prenijeti idealnu količinu boje koja stvara osjetljivu trodimenzionalnost tekstova. Nakon složenog postupka, brojčanici su sušeni na 60° C, u periodu od dva sata.

Zaista poseban trenutak postavljanja čuvene Rolex krune na brojčanik takođe se događa ovdje, u Chêne-Bourg-u

Iako su, primjera radi, dimenzije detalja svega nekoliko milimetara, ručno aplicirani markeri časova izrađeni su od 18k zlatnih tabli dužine tri metra. Ističemo da se prilikom postavljanja dekor na brojčaniku nikada ne lijepi za ekskluzivnu površinu. Umjesto toga, Rolex koristi filigranske niti tanje od ljudske kose, koje zahvaljujući tačno određenoj dužini prolaze kroz prethodno izrezane rupice brojčanika, da bi potom bile besprekorno povezane na zadnjoj strani brojčanika.

Sama montaža Rolex brojčanika uključuje nevjerovatno pažljive i proračunate pokrete, jer se ove dragocjene, male komponente nanose na potpuno obojene i zanosno izrađene brojčanike.

Izuzetno rijedak uvid u radionice objekta Chêne-Bourg otkriva izvanredne radne uslove i niz vrhunskih mašina, koje su dizajnirane kako bi najbolji majstori oba pola obavljali svoje zadatke na najvišem nivou

Upravo ovdje, u Chêne-Bourg, demonstrira se tradicionalna vještina i umjetnost postavljanja dragog kamenja. To je mjesto gdje najvještiji radnici koriste lični i personalizovani set ručnih alata na pripremi savršenog položaja za drago kamenje, montirajući ih s najvećom preciznošću, nakon čega slijedi poliranje svakog dragulja. Za svaki dijamantski pave brojčanik, ručno je kreiran niz od 2.500 besprekorno izrađenih primjeraka - što odgovara ciklusu rada od čak četiri dana.

Upravo zbog toga pomenuti napor i dugogodišnja potraga za savršenstvom čine svaki brojčanik vrijednim svjedočanstvom izvrsnosti i "licem" Rolex časovnika.

Da biste otkrili nevjerovatnu raznovrsnost i složenost Rolex brojčanika, posjetite naše ovlašćene Rolex Petite Geneve Petrović butike u Budimpešti, Beogradu ili Porto Montenegru.


Rolex

Časovnici kompanije Rolex se izrađuju od najfinijih materijala i sklapaju uz izuzetnu pažnju poklonjenu detaljima.

Istražite

Pošaljite zahtev

Rolex manufaktura - Chêne-BourgNastavite da čitate:


Dec 22, 2022

Nebo je granica

Oyster Perpetual Air-King slavi aeronautičko nasljeđe izvorne Oyster kolekcije. Model predstavlja omaž svim avanturistima koji ne poznaju granice i koji su se usudili da svojim revolucionarnim dostignućima postave osnovu za nove ideale.

Dec 21, 2022

Mjerač vremena kosmopolitskog duha

Oyster Perpetual GMT-Master II dizajniran je da istovremeno prikazuje vrijeme u dvije različite vremenske zone. Njegova pouzdanost i funkcionalnost čine ga idealnim časovnikom za vaša putovanja širom svijeta.

@petitegeneve_portomontenegro

Pratite nas

Istražite svijet luksuznih časovnika i budite u toku dešavanja putem našeg Instagram profila.

Pogledajte profil


Suština Oyster modela

Časovnici iz Oyster Perpetual porodice simbol su univerzalnog i klasičnog stila, pružajući osnovne Day To Day funkcije – sate, minute i sekunde.

Pročitajte više