Rolex manufaktura - Plan-les-Outes

10 minuta čitanja

Lociran u spokojnom ambijentu nadomak Ženeve, Plan-les-Outes je epicentar najsavremenije proizvodnje kompanije Rolex, mjesto gdje nastaju svi elementi kućišta, narukvica, bezela i zlatnih legura. Do ovog trenutka smo već detaljno predstavili pojedina Rolex postrojenja, a zavirili smo i u unutrašnjost impresivnog kompleksa Bjen kao i lokaliteta Chêne-Bourg. Ovom prilikom vodimo Vas u virtuelni obilazak manufakture Plan-les-Outes – mjesta gdje se rađaju prestižna kućišta i narukvice Rolex časovnika.

Objekat Plan-les-Ouates svečano je počeo sa radom 2005. godine, a sastoji se od šest impresivnih cjelina koje zauzimaju prostor veličine 130 sa 30 metara, što ga ujedno čini najvećim Rolex centrom današnjice. Šestospratno zdanje, sa pet dodatnih podzemnih spratova nudi najsavremeniji prostor koji je posvećen proizvodnji i razvoju kućišta časovnika i narukvica.

Upravo ovdje, u okviru Plan-les-Ouates objekta nastaju i izrađuju se Rolex kućišta i narukvice. Ujedno, ovo je lokacija na kojoj se nalazi i ekskluzivna livnica kompanije Rolex, epicentar nastajanja jedinstvenih legura prve klase

Gabriele Guscetti je u ime renomirane kompanije Ingeni SA, kao menadžer projekta i inženjer novih objekata kompanije Rolex (Acacias Geneve) i Plan-Les Outes centra sumirao utiske i naglasio arhitektonske principe koji su upotrijebljeni za zdanja kompanije Rolex:

Rolex nesumnjivo pripada grupi klijenata koji posvećuju najviši nivo pažnje prilikom izrade svojih proizvoda, sa impresivnim nizom upotrijebljenih tehnika. Prilikom konstrukcije svaki, makar i najsitniji element časovnika dobija nepodijeljenu pažnju, do najsitnijih finesa poput pečata vodootpornosti. Važno je napomenuti da svaka komponenta ima podjednak značaj, kao i cjelina konstrukcije. Stvaranje objekata uglednih kompanija u svakom slučaju je primjer jedinstvenih projekata koji obuhvataju širok spektar individualno definisanih potreba. Ta su rješenja po tradiciji originalna, ali uvijek se temelje na objektivnom raison d'être: nema mjesta dramatizaciji, a imperativ ne predstavlja ni potraga za ekstravagancijom.

I upravo ti principi predstavljaju samu suštinu čuvene The Rolex Way filozofije, načina koji oblikuje izvrsnost proizvoda sa znakom krune: to je, u najkraćem, čista, nepodijeljena usmjerenost ka kvalitetu i perfekcionizmu izrade; i premda konačni sklop nesumnjivo ostavlja dubok trag i utisak, njegovi pojedinačni djelovi nijesu ništa drugo nego rezultat neumorne potrage za savršenstvom”.

Gabriele nastavlja opis impresivnog objekta - Arhitektura Rolex zgrade je prije svega izrazito racionalna, ali se fleksibilnost u vezi sa promjenama ne dovodi u pitanje. Simbolički posmatrano, ove zgrade moraju predstavljati alat visokih performansi za zaposlene, koji se prilikom boravka u okviru radnog ambijenta moraju u svakom trenutku osjećati prijatno, dobro.

Svaki prostor za rad unutar Plan-les-Ouates objekta zamišljen je s perfekcijom na umu: samo u specijalno dizajniranim i osmišljenim okruženjima potraga za savršenstvom može da postane realnost; to su vrijednosti koje se očekuju i isporučuju u svakom proizvodnom pogonu kompanije Rolex

Ono što zaista fascinira jeste sličnost inženjerskih ideja objekata kompanije Rolex i prvoklasnih časovnika sa znakom krune. Modernom Rolex Plan-les-Outes centru povjeren je niz značajnih zadataka: osmišljavanje, projektovanje, izrada, montaža i završna obrada svih spoljašnih komponenti Rolex časovnika – djelova s kojima će vlasnici imati interakciju u predstojećim decenijama.

U prvom planu je tehnologija, koja se koristi u interesu funkcionalnosti, performansi i ergonomije: duh s kojim Rolex usvaja složena arhitektonska dostignuća jasan je odraz vrijednosti koje slijedi i prilikom izrade časovnika.

Slijedeći pomenute principe, legendarna Rolex Oyster kućišta promovišu tradicionalne vrijednosti: možemo ih opisati kao alate impresivnih performansi koji su dokazali svoju snagu u najizazovnijim situacijama - na najvišim planinama i najdubljim otvorenim vodama, kao i na rukama zadovoljnih vlasnika širom svijeta.

Unutar Plan-les-Outes manufakture nalazi se i jedinstvena Rolex livnica zlata, koja direktno snabdijeva potrebnim materijalom proizvodnju kućišta i narukvica – djelove koji se izrađuju pod istom krovom

U narednom periodu poseban prostor posvetićemo izazovima koji se tiču procesa stvaranja zlatnih legura u okviru Rolex livnice. Za sada napominjemo da je riječ o operacijama koje se obavljaju pod istim krovom kao i kreiranje kućišta i narukvica. Riječ je o složenim procesima koji podrazumijevaju niz unikatnih vještina koje za cilj imaju stvaranje impresivne spoljašnjosti Rolex časovnika.

U skladu sa nasljeđem, Rolex kućišta i narukvice djelovi su koji su izrađeni sa besprekornom pažnjom, i neizmjerno visokim nivoom koji je podaren detaljima.

Mašinska obrada, poliranje i završno sastavljanje obavljaju se u okviru modernog objekta – nakon čega se u kućište postavljaju mehanizmi proizvedeni u Bjenu.

U sklopu posljednje etape prirodno slijedi završno ispitivanje kvaliteta koje se sprovodi na lokaciji Ženeva-Acacias, Rolex World centrali.

Svjedočanstvo neumorne potrage za savršenstvom daje impresivne rezultate: u to se možete uvjeriti pogledom na Oyster narukvicu sa Oysterlock kopčom, izrađenom u okviru objekta Plan-les-Ouates, radionice poznate po nastajanju kućišta i narukvica. Put do izvrsnosti sa znakom krune podrazumijeva niz sofisticiranih metoda i tehnologija

Nezavisno od materijala koji se koristi, osnovne namjene ili pripadnosti legendarnim kolekcijama, svi Rolex modeli kućišta i narukvica kruna su višedecenijske posvećenosti i inženjerskih napora, neuporedivog znanja i nepodijeljene pažnje u postizanju izvrsnosti - u svakom detalju, kao i konačnoj cjelini djelova.

Pozivamo Vas da u iščekivanju novog članka koji će biti posvećen Rolex manufakturi posjetite zvanične Petite Geneve Petrović butike u Budimpešti, Beogradu i Porto Montenegru gdje neposredno možete iskusiti izvrsnost časovničarstva koju može da ponudi isključivo The Rolex Way.


Rolex

Časovnici kompanije Rolex se izrađuju od najfinijih materijala i sklapaju uz izuzetnu pažnju poklonjenu detaljima.

Istražite

Pošaljite zahtev

Rolex manufaktura - Plan-les-OutesNastavite da čitate:


Dec 22, 2022

Nebo je granica

Oyster Perpetual Air-King slavi aeronautičko nasljeđe izvorne Oyster kolekcije. Model predstavlja omaž svim avanturistima koji ne poznaju granice i koji su se usudili da svojim revolucionarnim dostignućima postave osnovu za nove ideale.

Dec 21, 2022

Mjerač vremena kosmopolitskog duha

Oyster Perpetual GMT-Master II dizajniran je da istovremeno prikazuje vrijeme u dvije različite vremenske zone. Njegova pouzdanost i funkcionalnost čine ga idealnim časovnikom za vaša putovanja širom svijeta.

@petitegeneve_portomontenegro

Pratite nas

Istražite svijet luksuznih časovnika i budite u toku dešavanja putem našeg Instagram profila.

Pogledajte profil


Suština Oyster modela

Časovnici iz Oyster Perpetual porodice simbol su univerzalnog i klasičnog stila, pružajući osnovne Day To Day funkcije – sate, minute i sekunde.

Pročitajte više