Istražite Rolex Cosmograph Daytonu, ikonu sportskih hronografa

10 minuta čitanja

Jedinice po času - tri su riječi koje podsjećaju na snažnu vezu između legendarnog časovnika Rolex Cosmograph Daytona i svijeta automobilskog sporta. Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona, ili ukratko Daytona, simbol je izvanrednih časovničarskih dostignuća u pogledu dizajna, inženjerske izvrsnosti i funkcionalnosti. Danas ćemo otkriti kako hronograf funkcioniše, ali i na koji način Rolex Daytona prikazuje vrijeme.

Predstavljena 1963. godine, Rolex Daytona opremljena je manufakturnim kalibrom sa funkcijom hronografa, pa osim kontinuiranog prikazivanja osnovnog vremena - sati i minuta, Cosmograph Daytona omogućava i precizno mjerenje vremenskog razdoblja u trajanju do 12 časova.

Rolex Cosmograph Daytona, predstavljena 1963. godine

Kada su u upotrebi, podbrojčanici modela Daytona pružaju korisniku pregled svih informacija. Komplikacija hronografa oslanja se na dva ergonomska tastera i tri kazaljke kako bi osigurala alternativnu mogućnost za mjerenje dionice vremena, koja je istovremeno jednostavna za upotrebu i neprimjetno integrisana u strukturu časovnika.

Oznaka „Jedinice po času“ i dva kružna tastera: ovo su samo neki od elemenata koji definišu stil modela Cosmograph Daytona, čineći ga ikonom među hronografima

Evo kako zapravo Rolex Daytona funkcioniše. Oba tastera uokvirena su izrezbarenom površinom: upravo su pomenuti elementi tu da pruže vodootpornost dragocjenim komponentama unutar Daytona kućišta.

Oba tastera je potrebno okrenuti u svega nekoliko rotacija, u smjeru suprotnom od kazaljke na časovniku, oslobađajući ih iz sigurnosnih položaja, kako bi se omogućila nesmetana upotrebu.

Pritiskom na gornju komandu aktivira se hronografska funkcija. Na to ukazuje izdužena kazaljka hronografa za sekunde, pozicionirana u centru brojčanika, koja nakon pritiska tastera započinje rotaciju na brojčaniku.

Nakon što je protekao prvi minut mjerenja, pomenuta kazaljka vraća se na nulti položaj, označen Rolex krunom na brojčaniku, kada započinje mjerenje drugog minuta. U tom trenutku kazaljka podbrojčanika na položaju 3 časa prelazi na položaj "1", prikazujući prvi minut izmjeren hronografom.

Centralna kazaljka hronografa za sekunde

Po završetku prvog punog časa koji je izmjerio hronograf, podbrojnik na položaju 9 časova će prikazati "1", označavajući prvi sat izmjeren hronografom.

Funkcija hronografa može se u svakom trenutku zaustaviti dodatnim pritiskom na taster iznad krunice. Nakon što to učinite, kazaljka hronografa za sekunde kao i kazaljke podbrojčanika na položaju 3 i 9 časova zaustavljaju se u pokretu, ukazujući na respektivno protekle minute i sate, uz precizno očitavanja proteklih sekundi.

Cosmograph Daytona izrađena u potpunosti od 18k Everose zlata nudi jedinstvenu pojavu koja ističe različitost tonova kože. Riječ je o časovniku koji pruža neuporedivo iskustvo upotrebe

Sigurno se pitate kako je moguće resetovati sve kazaljke hronografa na nulu. Neophodno je, najprije, zaustaviti hronograf, postupkom koji smo upravo opisali. Zatim je potrebno odviti donji taster i čvrsto ga pritisnuti - to će pokrenuti sve tri kazaljke hronografa i odmah ih vratiti u njihov početni, "0" položaj.

Jedinice po času - tri riječi koje predstavljaju snažnu vezu legendarnog časovnika Rolex Cosmograph Daytona i svijeta automobilskog sporta

Šta zapravo simbolizuje oznaka "Jedinice po času", koja krasi prsten Rolex Daytona modela? U pitanju je takozvana skala tahimetra koja obuhvata raspon od 400 do 60, što omogućava mjerenje brzine. Da biste koristili skalu tahimetra, pomoću gornjeg tastera pokrenite hronograf kada ste na početnoj tački razdaljine koju želite da pređete. Na taj način pokreće se izdužena kazaljka hronografa za sekunde. Kada stignete do slijedeće etape i kraja željene deonice, zaustavite hronograf pritiskom na gornji taster. Time će centralna kazaljka hronografa za sekunde biti zaustavljena, pokazujući na tahimetarsku skalu bezela: na ovaj način osigurava se očitavanje prosječne brzine.

Tri podbrojčanika i ukupno šest kazaljki su u apsolutnoj harmoniji kako bi ukazali na tačno vrijeme i rad funkcije Cosmograph Daytona hronografa

Dakle, sada se sigurno pitate koju funkciju ima podbrojčanik na položaju 6 časova. Označen do broja „60“, ovaj podbrojčanik je zadužen za takozvano mjerenje „sekundi u trajanju“ ili prikaz kontinuiranih sekundi.

Njegova kazaljka se neprestano okreće, bez obzira na to da li se funkcija hronografa upotrebljava ili ne. Drugim riječima, ovaj podbrojčanik prikazuje standardne sekunde proteklog vremena.

Očitavanje osnovnog vremena zapravo obavljaju dvije glavne kazaljke u sredini brojčanika, namijenjene prikazu časova i minuta, dok pogled na donji podbrojčanik na poziciji 6 časova ilustruje sekunde.

U pitanju je intuitivan, funkcionalan i sjajno organizovan način koji promoviše besprekoran rad modela Rolex Daytona. Bilo bi nam zadovoljstvo da Rolex Daytona kolekciju upoznate u našim Petite Geneve Petrović buticima u Budimpešti, Beogradu i Porto Montenegru.


Rolex

Časovnici kompanije Rolex se izrađuju od najfinijih materijala i sklapaju uz izuzetnu pažnju poklonjenu detaljima.

Istražite

Pošaljite zahtev

Istražite Rolex Cosmograph Daytonu, ikonu sportskih hronografaNastavite da čitate:


Dec 22, 2022

Nebo je granica

Oyster Perpetual Air-King slavi aeronautičko nasljeđe izvorne Oyster kolekcije. Model predstavlja omaž svim avanturistima koji ne poznaju granice i koji su se usudili da svojim revolucionarnim dostignućima postave osnovu za nove ideale.

Dec 21, 2022

Mjerač vremena kosmopolitskog duha

Oyster Perpetual GMT-Master II dizajniran je da istovremeno prikazuje vrijeme u dvije različite vremenske zone. Njegova pouzdanost i funkcionalnost čine ga idealnim časovnikom za vaša putovanja širom svijeta.

@petitegeneve_portomontenegro

Pratite nas

Istražite svijet luksuznih časovnika i budite u toku dešavanja putem našeg Instagram profila.

Pogledajte profil


Suština Oyster modela

Časovnici iz Oyster Perpetual porodice simbol su univerzalnog i klasičnog stila, pružajući osnovne Day To Day funkcije – sate, minute i sekunde.

Pročitajte više
Šta ste propustili: